Rechten & Plichten van een Executeur Testamentair | Testament123 (2024)

Wie benoemen als testamentair executeur?

De erflater bepaalt zelf wie de testament executeur is en geeft dit aan in het notarieel testament. Zowel een natuurlijk persoon (mens) als een rechtspersoon (bedrijf) kunnen executeur worden. Over het algemeen wordt er gekozen voor een familielid of vriend. Een professionele buitenstaander zoals een notaris of advocaat is ook gebruikelijk. De executeur hoeft niet per se een erfgenaam van de overleden erflater te zijn. Verder zijn de volgende opties uitgesloten:

  • Personen die onder financieel bewind staan
  • Personen die failliet zijn
  • Personen die in de schuldsanering zitten
  • Personen die handelingsonbekwaam zijn
  • Minderjarigen

Taakverdeling van de executeur(s)

Het is niet verplicht om alle taken in de handen van één executeur te leggen. In het testament kun je 3 verschillende testamentair executeurs aanwijzen. Zo kun je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen financiële taken en familiezaken. Onderstaand worden de verschillende executeur-rollen toegelicht:

Begrafenisexecuteur

Beheersexecuteur

Afwikkelingsbewindvoerder

De begrafenisexecuteur is degene die door de erflater wordt aangewezen voor het regelen van de uitvaart. Het takenpakket van deze testamentair executeur is dus door de erflater beperkt. De begrafenis executeur heeft uitsluitend bevoegdheden als het aankomt op het regelen van de uitvaart en geen rol als testamentair executeur voor andere zaken zoals het verdelen van de erfenis. Hij of zij is dus niet verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het opzeggen van abonnementen van de persoon die is overleden.

De beheersexecuteur is door de erflater aangewezen om het nalatenschap te beheren en schulden, waaronder bijvoorbeeld legaten, te voldoen. De beheersexecuteur wordt ook wel de testamentair executeur met het wettelijke takenpakket genoemd.

In zijn of haar testament kan de erflater de taken van de testamentair executeur uitbreiden naar executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Een dergelijke testamentair executeur is ook bevoegd om bijvoorbeeld het nalatenschap te verdelen zonder medewerking van de erfgenamen. Dit is iets wat de beheersexecuteur niet kan doen. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat een executeur-afwikkelingsbewindvoerder de verkoop van goederen ook zonder de medewerking van erfgenamen kan regelen als dit bijvoorbeeld nodig is voor het betalen van schulden. Zo kan deze testamentair executeur bijvoorbeeld het ouderlijk huis verkopen ook zonder dat de kinderen van de erflater hier van op de hoogte zijn en/of mee toestemmen.

Praktische taken van een executeur

De executeur testamentair beheert de nalatenschap van de overledene. Dat houdt in dat hij of zij zorg draagt over de bezittingen van de erflater. Daarnaast is de executeur verantwoordelijk voor het afhandelen van administratieve zaken. Een aantal praktische taken van de executeur:

  • Uitkeringen stopzetten
  • Thuiszorg inlichten
  • Abonnementen stopzetten
  • Rekeningen betalen
  • Opleveren huurhuis
  • Schulden aflossen
  • Erfenis verdelen

Vergoeding van de executeur testamentair

De rol van executeur testamentair komt met grote verantwoordelijkheid. Daarbij is de afwikkeling van de nalatenschap vaak niet in 1 dag geregeld. Een beloning is dus op zijn plaats. Volgens het Nederlands erfrecht heeft de executeur recht op 1% van het eigen vermogen op het moment van overlijden. De erflater kan ook zelf een meer specifieke beloning toekennen aan de executeur. De beloning wordt vastgelegd in een officieel testament. Sinds 2003 is een zelfgeschreven codicil is niet rechtsgeldig.

De vergoeding wordt gerekend als inkomen. De executeur dient deze vergoeding te vermelden bij de aangifte inkomstenbelasting. In het testament kun je de standaard 1% beloning schrappen en vervangen door een legaat van X bedrag. In dat geval betaalt de executeur geen inkomstenbelasting.

Rechten & Plichten van een Executeur Testamentair | Testament123 (1)

Benoeming als executeur aanvaarden of weigeren

Het komt wel eens voor dat men zelf niet op de hoogte is van de benoeming tot executeur. Daarom dient de aangewezen testamentair executeur die rol officieel te aanvaarden of weigeren. Dit kan pas na het overlijden van de erflater. Het accepteren kan mondeling of schriftelijk. Handel altijd zorgvuldig, om te voorkomen dat je onbedoeld de rol als executeur aanvaard.

Een aangewezen executeur die met de beste bedoelingen het abonnement op de ochtendkrant opzegt, stemt – soms onbedoeld – in met de rol als testamentair executeur.

Niemand kan gedwongen worden tot de rol van testamentair executeur. Het kan gebeuren dat de aangewezen executeur zijn functie niet aanvaard. Daarom wordt er in het testament vaak een reserve-executeur benoemd. Mochten beiden executeurs bedanken, kan de kantonrechter bevoegde personen aanwijzen.

Samenwerking tussen executeur en nabestaanden

De verhouding tussen de testamentair executeur en de nabestaanden is soms complex. De executeur en de nabestaanden zitten in dezelfde situatie, met verschillende belangen. Vooral als de executeur directe familie is, kan dit voor wrijving zorgen. Zo zijn de erfgenamen altijd afhankelijk van de testamentair executeur. De executeur leeft alle regels na en bepaalt wanneer de erfenis verdeeld kan worden.

Daar tegenover staat wel dat de executeur een informatieplicht heeft richting de nabestaanden. Zo weten de betrokken nabestaanden altijd wat de (financiële) stand van zaken is. De executeur stuurt minimaal de onderstaande informatie naar de ergenamen:

  • Testament of codicil
  • Verklaring van executele
  • Vermogensoverzicht
  • Boedelbeschrijving
  • Aangifte erfbelasting
  • Na afloop de rekening en verantwoording
Rechten & Plichten van een Executeur Testamentair | Testament123 (2024)
Top Articles
Yorktown Beach - Yorktown VA Real Estate - 28 Homes For Sale | Zillow
Yorkville Yorktown Real Estate - Yorkville Yorktown Homes For Sale | Zillow
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
Patrick Bateman Notebook
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
Dashboard Unt
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Speechwire Login
Restored Republic
3473372961
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Netherforged Lavaproof Boots
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
School Tool / School Tool Parent Portal
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Trivago Anaheim California
Thotsbook Com
Vérificateur De Billet Loto-Québec
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5463

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.